Blusen med ett namn*

Ända sedan knytblusupproret har jag velat sy en till mig själv. Plötsligt dök det upp snygga knytblusar överallt och jag kände ett starkt ”villhöver”-behov. Även om bärandet av blusen fortfarande inte är lika starkt betingad kring manifestationen så känner jag bättre sent än aldrig!

Tyget är köpt på Ohlssons Tyger och jag hittade det billigt i deras stuvlåda. Materialet är någon form av polyester och är tunt och sliskigt, svårt att stryka. Tyvärr har det en tendens att slicka sig mot kroppen också, men fallet är fint och lämpar sig bra till en blus.

Jag är inte överförtjust att sy knapphål och särskilt inte i ett tunt tyg, många andra knytblusmönster som har det. Så när jag såg att många sytt Sew Over It P* Bow Blouse och varit nöjda med mönstret, så slog jag till.

Mönstret har två valmöjligheter, antingen knyt högt upp eller längst ner i V-ringningen. Knyt högre upp kändes lite svårare, eftersom man då ska göra en kantad bit som kan skymta fram under rosetten. Dessutom så valde jag att lägga ihop framstyckena, som annars är delade. Att göra ett snyggt V framtill i det läget, hade blivit lite meckigare.

Jag har inte sytt så många plagg i vävda tyger och tekniken är ju lite annorlunda mot trikåer. Delarna ska overlockas för sig och sedan sys ihop, alternativt overlockas ihop efter raksömmen. Overlock håller inte ihop plagget, utan det är raksöm som gör det jobbet.

Det här med sömsmåner blir plötsligt superviktigt och man måste vara noggrann vid tillklippningen på ett helt annat sätt, till skillnad mot trikåerna. Vid en trikå så går det ju bara att ”dra till lite” om det skulle avvika någon mm. Nu förstår jag också fördelen med sömsmåner inkluderade i mönstret, samt det viktiga med stämhack.

Eftersom jag inte har så mycket erfarenhet så kändes det otroligt skönt med den utförliga beskrivning som finns på hemsidan. Tydliga bilder och steg för steg hur man får till bl a annat de snygga ärmsluten med vändsydda manschetter.

Vändsydda manschetter med en liten knappögla.
Handsömnad på insidan

Jag hade ambitionen att göra franska sömmar på insidan, mest för övningens skull. Hade tyget varit transparent så hade det varit mer nödvändigt. Nu kändes det dock bättre att göra det enkelt för att testa mönstret. Jag studerade en köpt blus och såg att det var overlockat med en smal 3-trådig overlock efter att raksömmen var sydd. Så jag gjorde också det och skar av en del av sömsmånen på 1,5 cm. Jag tycker det blev en snygg finish även på insidan.

Raksöm + 3-trådig overlock.

Jag funderade hur jag skulle göra fållen snyggast. Jag overlockade först den råa kanten. Vek upp kanten mot avigan, sydde 1 mm från kanten. Vek en gång till och sydde 1 mm från kanten. Resultatet blir en fin kant på insidan med 2 sömmar och 1 söm på framsidan. Planen var att sy i samma söm den andra gången, men jag sydde 1 mm från fel kant första vikningen. Jag tror att det är bra att göra det i två steg för att hålla det slinkiga tunna tyget på plats och få en smal fåll.

Två sömmar på insidan, en på utsidan.

Det är ganska mycket handsömnad på denna blus. Hela vägen runt halslinjen samt manschetterna är handsydda på insidan.

Handsömnad på insidan hela vägen runt.

Jag har redan planer på att sy några blusar i crepad chiffong också. Jag gjorde inga ändrigar från grundmönstret, men nästa gång kommer jag nog gå upp en storlek i ärmarna, för de blev ganska trånga på mig.

Lite bilder på blusen!

*Vill inte skriva ut blusens namn för det genererade konstiga vänförslag på mitt instagram. Mönstret till blusen finns här:
https://sewoverit.co.uk/product/pussy-bow-blouse-sewing-pattern/

2 reaktioner på ”Blusen med ett namn*”

  1. Den är jättefin verkligen! Kul att du ”upptäcker” vävda tygers möjligheter. Det blir ju mer skräddade plagg och det är så kul att testa nya tekniker!

    1. Ja, verkligen kul! Nästa projekt kommer bli en skjortklänning och det ska bli roligt med knapphål och toppstickningar 😊

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.