Mccall’s 7909 jumpsuit

Nu sitter jag i bilen på väg på semester med familjen och har chansen att blogga lite. Under tiden kan jag bjussa på en livebild på stilstudie i avancerad vävteknik.

Att klämma på fyra cyklar på ett cykelställ var inte en bra grund till en gnisselfri semester, blev mången svordom, men familjesämjan kommer nog infinna sig efter en vecka med mygg i en fjällstuga, hehe.

Den här byxdressen var riktigt kul att göra och satte mönsterpassningen på prov.

Mönstret jag använt är Mccall’s 7909. Enkelt att komma ihåg iallafall för mig – mitt födelseår och min månad.

Mönstret kommer i två spann av storlekar. Standard (8-16) och 18-24. Typsikt nog låg jag mitt mellan de båda. Storlek 16/14 i överdelen och 18 på underdelen. Jag valde att klicka hem den större varianten för jag tänkte det är enklare att det blir för stort. Jag ändrar också hellre livet än byxan, eftersom jag ändå nästan alltid behöver gradera in midjan.

Tyget är en vävd viscose från Ohlssons tyger. Ränderna är inte regelbundna och en rapport var en halv meter bred. Det innebär att det enda sättet att få ränder att mötas, var att klippa till högra delarna av dressen lagd upp och ner på tyget.

Jag valde att lägga ränderna horisontellt för att det inte skulle bli galet med mönsterpassningen av de vertikala linjerna som har insnitt. Panelerna på sidan valde jag att lägga 45 grader för att få en slimmande effekt, samt återigen, undvika problem med ränder som inte möts vid prinsess-skärningen.

Det gällde att hålla tungan rätt i munnen vid tillklippningen! Dessutom hade jag begränsad mängd tyg. Fickorna är skarvade tre gånger på insidan, likaså infodringar och sådant som inte syns.

Jag började att sy ihop byxorna och provade dem på mig. De satt bra över höfterna enligt sömnad från storlekstabellen. Däremot väntade jag med att göra insnitten för att kunna anpassa in dessa till midjedelen.

Efter att ha sytt ihop axlarna, prinsess-sömmarna och lagt det över dockan, konstaterade jag att överdelen var alldeles för stor. Inte helt oväntat eftersom den var urklippt till storlek 18 för min14 kropp. Överdelen kändes också lite lång och det visade sig ha en stor fördel. Genom att flytta upp axellinjen slapp jag ändra prinsess-skärningen. Bra att jag inte hade ärmar på den!

Före justering. Jag funderade ett tag om jag skulle göra lite omlott för att minska urringningen.

Jag tog också bort någon centimeter från sidorna och någon centimeter i ryggen där blixtlåset sitter. Många sömmar och chanser att justera detta mönster till sin storlek alltså.

När överdelen satt bra så sydde jag fast överdelen med midjebandet samt lade insnitt i byxdelen. Midjebandet fick alltså styra in storlekarna på över och underdel och plagget växte fram kring midjedelen.

Gör om gör rätt!

Skulle jag göra den Mccall’s 7909 igen, så ska jag dock länga grendelen något. Nu känns det lite snävt på längden när man sitter ner. Blir också lite störd på det vita V:et som är precis vid rumpan. Jag skulle även minska urringningen, så att man slipper ha ett bandaeu-band under (var tvungen att snabbt svänga ihop en tub av en gul trikå).

Men annars är jag väldigt nöjd med min “clowndress” och kommer nog testa detta mönster igen.

Hej så länge!

2 reaktioner på ”Mccall’s 7909 jumpsuit”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.