Doris Blå Znok Design

Jag fick äran att inspirationssy i detta tyg, Doris Blå från Znok Design (designer Johanna Ahlard). Jag blev inspirerad av vågorna och den blå färgen och gjorde därför lite marina detaljer i krage, manschetter och kjolbård.

 Mönstret jag använt, är den gamla trotjänaren Autumn Peplum Spinoff från Sewing Heart Design. Efter att ha gjort lite ytterligare mönsterändringar så har jag nu det ännu mer perfekta mönstret. Från originalmönstret har jag förlängt överdelen 10 cm och graderat in midja och kjoldel en storlek. Originalmönstret tycker jag svänger ut för fort och gör att jag ser gravid ut. Nu hamnar midjelinjen där min egna midja är, och klänningen följer kroppen istället för att svänga ut.

För manschetterna har jag bandkantat och rundat av en rektangel och lagt dem omlott.

För kjolbården fungerade det inte att använda bandkantaren eftersom den bara drog ihop tyget. Jag försökte pressa, men det blev sprätt och manuellt kantband istället (overlocka räta mot räta och sy raksöm från rätan).

För att göra halsringningen ritade jag av mönsterdelarna direkt på dockan. Sedan använde jag samma mönsterdel för att klippa bort från framstycket. Utifrån detta mönster klippte jag ut i blått tyg, lade till sömsmån vid axlarna. Den högra och lite kortare delen, förlängde jag så att den kunde gå omlott under den långa. Jag kantade ovansidan för varje del för sig.  Lade ihop dem omlott och sydde en hjälpsöm. Overlockade sedan fast de båda delarna i framstycket. Bakstycket är kantat för sig.

Det blev lite buckligt och inte riktigt som jag hade i mitt huvud, så nästa gång så blir det nog manuellt kantband här också.

Jag var väldigt noga med mönsterpassningen vid tillklippningen. Jag fick det att stämma överallt. Det är jag väldigt nöjd med! Det syns inte att klänningen är delad mellan liv och kjol.

4 reaktioner på ”Doris Blå Znok Design”

  1. Pingback: En till APS – En sy-blogg om sömnad, sytips, mönster och inspiration

    1. Tack så mycket, roligt att höra 😊. Jag har inte så många inlägg ännu, så har inte sett behovet riktigt att göra mer kategorier mm. Men tack för tipset! Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med vad whip stitch är, men om jag googlar så ser det ut att vara handsöm för att kasta kanterna, eller sy ihop två delar?

  2. Vad roligt att höra 😊. När man väl har hittat ett bra mönster eller eventuellt anpassat ett mönster för sin egen kropp, så är det bara variera utifrån detta med olika ringningar, ärmar, längder etc

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.