En till APS

Den här blev jag haffad av en okänd person för att få en komplimang för fin klänning. Synd bara att hon inte frågade vad jag köpt den så jag kunde säga att jag sytt den, hehe.

Ibland är det enkla det fina, och det här tyget med klöver från Juels är så där lagom mönstrat så att det kanske passar gemene man lika mycket som en inbiten sytok. Vi sytokar har nog en förmåga att med tiden bli lite mönsterblinda och vågar mer färg och mönster i takt med att garderoben fylls på, iallafall har jag blivit det. För en icke sytok kanske det blir lite för crazy mönstrat ibland. Jag tyckte det var så fint med bården sist på Znok-klänningen och hur det balanserar upp helheten på klänningen, så jag gjorde det igen på den här klöver-klänningen.

Några har frågat hur jag gör bården. Så jag gör en liten kort beskrivning, tyvärr utan bilder.

För att få en fin och jämn bård så ska man göra det allra sist, när man har sytt ihop klänningen och nederdelen hänger parallellt med golvet, dvs lika lång fram som bak. Jag har en stor bakdel, så för mig innebär det att klänningen alltid är längre bak än fram. För en som kanske är mer framtung, så kan det innebära att kjolen behöver vara längre fram än bak.När man har en kant som hänger parallellt med golvet, så använder man kjolkanten som mall för klippa ut bården. Lägg till sömsmån på sidorna och nederkant för fållen. Sy ihop sidorna på bården och nåla fast utan att dra någonstans. Sidsömmarna ska mötas, annars får man justera sidsömmarna något innan de sys ihop.Sedan är det bara att fålla som vanligt.Jag upptäckte att jag kunde använda mina gamla underspolar från Husqvarna Emerald till min nya JUKI. Det innebär att jag kan fortsätta använda mitt kit med Lidl-trådar även i nya maskinen. Verkligen bra! För dessa trådar går bara av i min Coverstitch-maskin, och utan dessa så har jag väldigt begränsat med färger.Jag testade att sy med tvillingnål och det fungerade så mycket bättre än i min gamla Husqvarna. JUKIn syr utan hoppstygn och gör en ordentlig zickzack på baksidan.

Tvillingnål och Lidl-tråd med Husqvarna-underspolar funkar i JUKI Dx-serien.

Jag testade även att sy förstärkt raksöm på alla kantband för att se hur JUKIn matar på i trikå och kantstickning. Funkade toppen det med!Det är också så mycket smidigare att sy riktigt nära kanten på mina lappar. Lappen följer inte med nålen och hålls på plats av foten.

4 reaktioner på ”En till APS”

  1. En verkligen vacker klännig! Jag tycker mycket om att läsa om dina verk, tur att nu har du blogg och inte bara instagram.
    Jag har sytt flera trikaaklänningar med har alltid problem med tvillingnaalarna, det slutar alltid att jag faallar med zickzack.

    1. Roligt att höra Esther 😊 Det går ju faktiskt bra att använda raksöm också. Raksöm är inte stretchig, men ändå lite töjbar. Är fållen på ett ställe där det inte är tänkt att töjas, såsom nederdelen på en vid kjol, så går det med raksöm. Jag kör raksöm på kantband kring ärmar och halslinningar, fickor mm (halslinningar som är lite vida och inte behöver töjas över huvudet). Har aldrig haft problem med sömmar som spricker. Däremot på barnplagg så skulle jag inte ha raksöm någonstans på trikå. De behandlar ju sina kläder som twistband, typ. 😊

    1. Tack så mycket 😊 jag blir alltid glad med en kommentar här på bloggen, så ser jag att någon läser. 😊

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.