JUKI DX5 – Min nya pärla

Jag har köpt en ny symaskin! Jag byter ut min Husqvarna Viking Emerald 118 till en JUKI DX5. Jag har gått och funderat i ett år och under tiden har irritationen alltmer vuxit på min Husqvarna, särskilt nu när jag vill utveckla min sömnad. Matningen är för dålig på Husqvarnan, vilket har märkts framförallt vid kantstickningar och knapphål. Den klarar inte heller av tjockare tyger särskilt bra, jag får hjälpa maskinen att mata fram.

Husqvarnan har dock fungerat bra till 90% av behovet, men det är det här lilla extra som den inte kunnat göra.

Min kravspec var:
Pressarfötter för kantstickning
Automatiska knapphål
Många knapphål att välja mellan
Fina knapphål i tunt tyg
Mångsidig maskin för tunna och tjocka tyger

Några märken gick bort direkt för mig, pga personlig erfarenhet och rykten. Många märken har tidigare varit flaggskepp inom branschen, men tappat kvalitet pga slitagedelar har bytts ut till plast, märken har blivit uppköpta i paraplyorganisationer och tappat både produktutveckling och kvalitetstänk.

Jag ville ha en maskin som håller i många år, med garanti och bra service. Kvalitet genom hela produktionsledet. Valet blev därför JUKI, som jag hört mycket positivt om. De är marknadsledande på industrimaskiner och har drivit på utvecklingen inom hem-symaskiner genom att använda en del av teknikerna i sina industrimaskiner till hemsymaskinerna. Maskinerna är starka redan i de lägre prisklasserna. Dessutom så tillverkar de Babylock och JUKI i samma fabriker i bl a Japan. Babylock har ju också ett gott rykte hos oss sytokar och känns lite som marknadens Rolls Royce inom overlock- och coverstich-maskiner. Jag är själv inte bara Babylockfrälst, utan också produktions- och kvalitetsnörd i och med mitt yrke. Japanerna har satt normen för västerländsk industrifilosofi sedan 90-talet och är långt före oss gällande kvalitet och processmedvetenhet.

När jag köpte mina båda Babylock-maskiner för ett par tre år sedan, så hade jag inte hört talas om JUKI. Det är dock ett märke på framfart och nu hör man alltfler som rekommenderar JUKI. Babylock kanske börjar bli nedputtade från tronen? Skulle jag köpa overlock- och coverstitchmaskin idag, så känns Babylock inte längre som det självklara valet. JUKIs ligger ju också i en trevligare prisklass.

Jag insåg ganska snabbt att för att få till snygga sömmar i alla material och bra knapphål, så krävs bra matning. Jag tittade på många märken och insåg att jag behövde stega upp en prisklass kring 10.000. Men som vanligt när man ser vilka funktioner man lägger till så blir det en stor skillnad på de sista tusenlapparna, det är där allt ”bling bling” kommer in. Sådant man kanske inte vet att man behöver, men som kan vara kul att ha. Plötsligt kommer ett starkt “villhöver” för sådant man inte ens visste fanns! Jag motiverar dock det med att det kommer skapa syglädje i många år. Med tanke på hur många timmar jag ägnar mig åt min sömnad, så är denna kostnad i sammanhanget låg, sett till timmarna sylycka det ger.

Så! När jag äntligen hade bestämt mig att Husqvarnan åker ut, så gick det ruskigt snabbt med slutgiltiga beslutet. Triggern var att Husqvarnan envisades med att bara göra hoppstygn när jag skulle sy en dragkedja. Trots alla konstens regler för åtgärd. En vecka senare är mitt nya tillskott till maskinfamiljen hemma. Min nya bebis JUKI DX5.

Kommer återkomma med recension, ville bara dela min glädjeför stunden!

Hej så länge!

Nöjd! Och med viss mån mjölksyra i armarna

1 reaktion på ”JUKI DX5 – Min nya pärla”

  1. Hej! Jag funderar just på en Juki dx5. Den var nr 1 i en test på Youtube. Men det är mycket bättre att höra vad en som syr mycket anser om produkten.
    Jag sydde många år på en Eva o bytte till Elna och njöt av skillnaden. Nu är mina Elna maskiner 20+:are och det skulle vara så kul att testa något som denna.
    Hör gärna av dig om din erfarenhet med denna.
    //:tacksam för ditt inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.