Luzerne Trench Coat

Nu har jag haft min färdiga kappa varje dag i över två veckor. Jag har därmed övergått från att undra om personer på bussen lägger märke till mina tjusiga kantstickningar, till att inte ens tänka på att jag har den på mig. Jag tycker fortfarande att den är fantastiskt, men jag hänger inte lika mödosamt upp den på en galge och knytskärpet har fått sig en och annan vobblande åktur utanför bildörren.

Den värsta sy-hybrisen har alltså gått över, men bara lite, för nu får jag ju skriva lite om mitt mest tidskrävande projekt hittills. Det var tre veckors total sybubbla, då jag andats och drömt trenchcoat på all min lediga tid mellan heltidsjobb och två barn. Jag har varit sur och tvär och bara velat få den klar.

Det är första gången jag sytt en ståkrage, skodda knapphål, gjort skråband från scratch med kantbandsvikare, anpassat mönster till smal rygg. Många hinder på vägen, men med hjälp av youtube och beskrivningen så gick det. Beskrivningen till mönstret har pedagogiska bilder och logisk ordning på allt. Inte ofta man vill göra som beskrivningen lyder, men här följde jag den slaviskt till punkt och pricka (iaf trodde jag det, vilket jag kommer tillbaka till).

Jag kan verkligen rekommendera detta mönster, även för en nybörjare. Det är dock ett måste att sy upp en toile först och prova med en lite tjockare tröja under. Det är svårt att nypa in och ändra passformen i efterhand, eftersom man gör toppstickningar och kantband efter varje söm. Några andra som sytt upp den här (mönstret är från 2016), tyckte att axellinjen var lite för långt ut. Efter att den första personen hade nämnt detta om sin Luzerne, så såg jag detta på alla uppsydda exemplar.  Självklart var det också det jag hade ögonen på när jag provade min första toile och det gick inte att släppa det. En ”narrow back adjustment” var tvungen att göras!

Efter lite research på Youtube såg det ju jätteenkelt ut. Däremot inte lika lätt att föra över teorin till praktiken.  Oket i ryggen ställde till det en hel del. Jag gjorde istället det enklast möjliga och provade att bara dra en linje från axel och rakt ner. Vips, så hade jag trollat bort 1 cm från bakstycket. Axel och rygg satt därmed bättre. Bakstyckets axel blev 1 cm kortare än framstyckets. Jag mätte det nya ärmstreckets sträcka och konstaterade att det var exakt lika långt som originalet. Jag tänkte därför att det inte gjorde så mycket och att jag inte behövde rita om formen på ärmkullen.

Axeln flyttades in 1 cm

Kappan är ofodrad, men har klädda sömsmåner med kantband. Jag gjorde egna skråband och för jackan krävs 11 meter. Jag gjorde kantbanden från scratch och även där kom youtube in i bilden.

Det var inte svårt att klä sömsmånerna, men tidsödande. Ska man dock göra det perfekt (vilket jag inte gjorde) så vill man ju ha minimalt av vanliga sömsmånen synlig och sticka ner kantbandet i diket från framsidan. Det gjorde inte jag, men det blev rätt bra ändå.

Kantband överallt

Här hade det nog hjälpt med en pressarfot för kantband. Nästa gång ska jag testa att köra i den vanliga kantbandaren för trikå, jag har sett att det ska fungera. Otroligt smart att man får snilleblixt först efter att ha tragglat 11 meter söm gånger två!

Som sytok så blir man ju nästan mer glad åt insidan än utsidan, eller hur? De som har gett mig en komplimang för min trenchcoat har fått se mig ivrigt knäppa upp knapparna och slängt upp den som en blottare.

Jag lade till fodertyget på fickans insida. Jag ville nämligen inte att vliselinet skulle skymta fram om fickan fladdrar upp. Inte så stor chans att någon sticker in huvudet på insidan av min jacka, men ni hajar! En enkel sak att lägga till utifall att någon skulle få andan på. Som ni ser på bilden ovan så har fickan vridit sig ut lite. Bra val alltså!

Baksidan av fickan på insidan av kappan, kanske någon som ser, man vet aldrig.
Insida av fickan från utsidan av kappan, ser iallafall jag uppifrån och det gör mig glad.

Jag utgick ifrån storleken över bysten och gjorde därefter följande justeringar:
– Smalnad rygg
-Minskad midja
-2 storlekar upp över rumpan (graderingen är enkelt löst med hjälp av vecken på kjoldelen.
-förlängd kjol

Tyget jag använt är en bomulls twill, som är köpt på Stoff och Stil. Det är inte jättetjockt och heller inte jättetunt, ungefär som en tjockare chinos-bralla. (inte en jättebra definition om ni själva ska gå dit och handla detta tyg, sorry).

Investerade i en sådan här släde för att göra toppstickningarna och pivot vid kragen. Hur har jag klarat mig utan den innan? Kostade cirka 30 kr.

Ändringar jag skulle vilja göra nästa gång: Fodra ärmarna och okdelen  med något sliskigt tyg så att kappan glider på enklare. Jag skulle också göra insnitt i kjoldelen bak istället för lagda veck, blir lite ankstjärt på min stora bakdel när vecken fladdrar upp ibland (noterat i skyltfönster).

Jo! Det en sak som jag ägnade alldeles för mycket onödig tid åt var ärmarna. Jag tog för givet att ärmarnas sömmar skulle möta kappans sidosöm. Jag försökte flera gånger att få in allt tyg mellan alla stämpunkter, men det gick bara inte. Då började svordomarna ryka och jag bannade mig själv att jag tagit en genväg och inte ändrat ärmkullen vid min hemmasnickrade “narrow back adjustment”. Jag tråcklade och strök, sprättade flera gånger. Det gick till slut, men hela ärmen såg vriden ut. Av en slump såg jag på en köpejacka och då trillade poletten ned. Lite kritik till mönsterskaparen där, att de skulle ritat en ett stämhack istället för en ring någon centimeter in på mönstret. Eller det kanske jag som är puckad. Så här ska det alltså se ut.

Sömmarna ska alltså inte mötas, konstigt va?

Nu en bildbomb på en välanvänd och ostruken Luzerne trench coat.

Luzerne Trench coat mönster hittar ni på Deers and Does

6 reaktioner på ”Luzerne Trench Coat”

 1. Fantastiskt arbete du gjort, sååå snyggt! Knapphålen alltså och alla täckta sömmar. Så imponerande! Jag sydde nästan alla mina kläder och barnens när de var små, men har haft ett uppehåll på 25 år, men nu är jag igång igen. Syr mest i trikå nu, men har tänkt ge mig på vävda tyget igen. Du är en stor inspirationskälla och en förebild!

  1. Men gud så snällt sagt ❤️ detta gjorde min dag! Roligt att du är igång igen, det är en sådan fantastisk hobby detta 😊

 2. Verkligen bra gjort och detaljrik. Det är inte många som vågar sig på ett sådant projekt.Du kan verkligen känna dig stolt.

  1. Tack 😊 Ja jag är jättenöjd. Framförallt att jag fyllde ett behov i min garderob också, inte bara fyller på lagret med klänningar. Den kommer verkligen fortsätta att användas.

 3. Tack för att du skrivit detta blogginlägg! Har beställt precis samma tyg till denna jacka, samma färg till och med! Idag när jag fick hem det vart jag osäker på om det är för tunt. Men din ser ju jättebra ut, så nu känner jag mig lugn. 🙂

  Det där blottar-movet för att visa hur fina sömmarna är på insidan kommer jag nog också göra, haha!

  1. Åh vad roligt att höra! Ja, blottar-movet är absolut obligatoriskt med denna jacka 🙂. Jag är ff nöjd med min trench och hade det inte varit för corona så hade den använts flitigt även i vår. Nu är man ju mest hemma i mjukisarna 🙂. Lycka till med din sömnad 😊

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.