Pandadress och passpoaler

Det var länge sedan jag sydde något till barnen nu, och jag måste säga att det var lite extra roligt denna gång eftersom sonen var så förväntansfull. Han var delaktig i designen till en början, men ungefär när han började vilja ha ett ben i vardera färg och blanda in ett superhjältetyg, så kände jag att det var dags för benhård indoktrinering och styra in honom på lite mer matchande paneler.

Som vanligt när jag ska sy till barnen så lägger jag till på längden. Även om jag såg att mönstret var långt till en början, så kunde jag ändå inte låta bli att lägga till ytterligare några centimeter.  Det är någon dille jag har. Resultatet blev superlångt, nästan en klänning. Men äh! Växtmån är ju alltid bra! Nu kan han ha tröjan i minst ett år till…eller tills han är tolv.

Dessutom så är det väl modernt med långa tröjor bland ungdomarna? Åtminstone så var det det när Samir och Victor var med i melodifestivalen 2016. (Samirs t-shirt slutade någonstans mitt på låren, men ändå skulle han dra ner den hela tiden.) Ni ser vilka nutidsreferenser jag har…här har ni en som hänger med i samtiden!👍

Passpoaler överallt har blivit min nya coversöm.  Sedan jag skaffade min passpoalfot till overlocken så är det så enkelt att få till snyggt, helt utan svordomar.

Jag gör mina passpoaler i remsor av trikå. Om jag vill att passpoalen ska vara stretchig så kommer jag inte ha kvar snöret efter att jag sytt fast passpoalen. Därför fungerar vilket random snöre som helst, som är hyfsat stadigt. Denna gång fick en paketsnöre duga.  Jag viker trikåremsan dubbel och syr fast snöret med lång raksöm. Snöret får vara är ett stöd mot pressarfoten så att man syr på jämnt avstånd. Jag klipper rent utanför raksömmen så att det är enklare att hålla koll på de tre tygerna. Passpoalfoten styr in passpoalen så att nålen hamnar precis till höger om snöret. När passpoalen är overlockad fast, så drar jag ut snöret. Resultatet blir då en platt och stretchig passpoal.

Nu när jag beskrivit det självklara, så kommer även raketforskningen på film:

Istället för att använda en overlockmaskin, så går det även på en hushållsmaskin med pressarfot för dragkedja. Svårigheterna där är att sy riktigt nära passpoalen och jag brukar behöva gå över samma avsnitt flera gånger för att få det jämnt och fint, i alla fall för mig! Det är ofta här som alla svordomar brukar komma in och en del sprättande. Med foten till overlocken går det som en dans.

För att återgå till pandadressen… Mönstret är Miniminster från tyska Melian och jag har lagt till en extra rand med röd panel på ärmen.

7 Euro för en PDF-mönster tycker jag är ett redan rimligt pris, men om du vill komma ännu billigare undan, så kan du bara köpa hem omlottkragen och sätta den på en annan tröja med lite större urringat halshål. Det är många som gör så även med vuxenvarianten från samma mönsterskapare. Ni har säkert hört talas om “Missy-kragen”.

Tyget är från juels.dk (sponsrat). Jag är så glad att sy något som inte har superhjältar eller fordon på sig. Här har vi iallafall samma smak, jag och unge man.

Byxorna skulle jag nog säga att jag har ritat själv. Det började med ett par byxor i storlek 86 “Streaky Legs” från Ottobre design (2015_1). Jag har gradvis lagt till mer sömsmån i takt med att han växt, smalnat och testat mig fram. Framstycket och bakstycket ser likadant ut.

Hej så länge!

Länkar:
Panda-tyget: Http://juels.dk
Missykrage mönster: https://melian.shop/produkt/schnitterweiterung-kragen-und-kapuze-fuer-die-missy/
Mini Missy/Mister krage: https://melian.shop/produkt/mini-missy-mister-add-on-kragen-kapuze-gr-74-170/
Mini mister/missy tröjmönster: https://melian.shop/produkt/ebook-mini-missy-mister-gr-68-170/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.