Sponsring, deklaration och skatt

Uj, vilken rubrik att locka till läsning!

Nu så här i deklarationstider känner jag att jag behöver ventilera lite. SÅ många som strävar efter att få sponsrat material… Men vet ni att ni behöver betala skatt på allt som är värt mer än 100kr?

Dvs värdet av de tyger och mönster som ni tagit emot som “betalning” för ett arbete ni utfört, ska summeras ihop och läggas på er inkomst i deklarationen. Det gör att cirka 30% (beroende av inkomst) kommer ni behöva betala i skatt.

Några exempel:

Emottagande av tyg för att inspirationssy: Skatt på tyget pris i butik.

Emottagande av mönster för att inspirationssy: skatt på mönstrets pris i butik.

Emottagande av mönster efter provsömnad: skatt på mönstret i butik.

Kanske medaljens baksida? Det är roligt att få saker och det känns som ett ärofullt uppdrag varje gång. Däremot så är det INTE gratis.

Jag tror inte det är många som känner till det här, som hoppas på att få bli sponsrade.

Som företag/givare av tyg och mönster har man också ett skattepliktigt ansvar. I synnerhet om mottagaren inte innehar F-skattsedel.

Dessa regler gäller:

När man ger bort material (värt mer än 100 kr) som betalning för en tjänst ska företaget lämna in underlag för kontrolluppgift på personen. Tjänst i detta fall är t ex uppsömnad och att publicera bilder. Detta gäller fram till 2018. För 2019 gäller nya regler. Det verkar bli ännu krångligare med månadsrapport som ska lämnas.

När beloppet överstiger mer än 999kr per person och år, måste företaget registrera sig som arbetsgivare för personen och därmed lämna in deklaration för arbetsgivare på individnivå.

Har mottagaren istället F-skattsedel blir det HELT andra förutsättningar. Då har du som givare inga skyldigheter att rapportera in kontrolluppgifter eller betala arbetsgivaravgifter.

Oavsett om mottagaren har F-skattsedel eller inte, så behöver mottagaren betala skatt. Som företagare ska varans värde bokföras som intäkt, medan en icke företagare för upp det som inkomst på sin deklaration.

Sammanfattat: ni som tar emot tyg och mönster, ska alltid skatta för det.

Företag som är givare: Ni ska ha koll på värdet och registrera till kontrolluppgift efter 101:a kronan, alternativt endast samarbeta med personer med f-skattsedel.

Givare:

https://skatteverket.se/foretagochorganisationer/arbetsgivare/lonochersattning/ersattningochutbetalningtillinfluerare.4.309a41aa1672ad0c8378166.html

Givare regler 2019:

https://skatteverket.se/foretagochorganisationer/arbetsgivare/lamnaarbetsgivardeklaration.4.41f1c61d16193087d7fcaeb.html

Mottagare:

https://skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/inkomster/delningsekonomi/internet/influerarebloggareochspelare.4.2132aba31199fa6713e800017239.html

1 reaktion på ”Sponsring, deklaration och skatt”

  1. Så mycket att hålla koll på som iaf jag inte hade någon aning om. Hoppas alla som ger ut och tar emot alla dessa sponsrade tyger och mönster är insatta i vilka regler som gäller.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.