Twist Knot kjolhack

Detta tyg från Stoff och Stil hade jag plan att göra en byxdress av, men istället blev det en Twist Knot till en vän. Överdelens framstycken är vändsydda och snurras, sedan sys de fast i kjoldelen.

Många har gått bet på Ottobre Designs mönsterbeskrivning för Twist Knot Ottobre Woman 2013-2 och jag förstår dem! Jag får alltid gissa mig fram och kör lätt fast. Så även denna gång, trots att jag sydde den för fem år sedan. Jag verkar dock inte ensam om att haft svårt med Twist Knot och här finns en bra Twist Knot tutorial hos Älsklingsfrö:

http://blogg.xn--lsklingsfr-p5a0u.com/2014/april/twist-knot-min-egen-beskrivning.html

Det som inte står i Älsklingsfrös beskrivning är hur man gör halsringningen baktill. Jag gjorde en smal förstärkt infodring och en toppstickning. Därefter overlockade jag fast infodringen i axelsömmen. Några handstygn för att sömsmånen inte ska glipa fram där fram- och bakstycket möts över axeln.

Toppstickning, ner med infodring. Raksöm.
Infodring bakstycket ihopsydd med axeln.

Önskemålet var från början en vadlång kjoldel med mycket vidd, men jag gjorde en rejäl tankevurpa och tyget räckte plötsligt inte till framstycket. Så jag frihandande ut smalare kjoldelar och trimmade sedan kanterna när de var ihopsydda.

Frihandade kjoldelar, som senare blev nedtrimmade på sidorna.
Det blev alltså inga veck i kjoldelen, som det är i originalmönstret.

Twist Knot, Ottobre 2013-2. Veckad kjoldel

Ottobres storlekstabell tyckte att jag ska sy storlek 44, men efter att ha jämfört måtten med hur min tidigare sydda storlek 42 I jämförelse sitter på min docka med 40/42 mått, så beslutade jag mig för att sy en storlek mindre.

Ottobres storlekstabell
Jag var tvungen att ta lite konsultation från några andra sytokar också, inför detta ”stora” beslut. Det är så svårt att sy till en annan, när man inte kan prova sig fram. Vad vore man utan sina sytokar?! ❤️

Twist knot I storlek 42, sydd för 5 år sedan. Fick vara referens.

Slutresultatet tycker jag blev bra, trots en lite smalare kjol. Jag blev lite sugen på att sy en till mig själv också med detta kjolhack. Utan vecken så blir det lite mindre gravidvarning på magen.

Och så här blev resultatet! Min Lady Valet är en mycket samarbetsvillig modell!

1 reaktion på ”Twist Knot kjolhack”

  1. Hej!
    Jag har klippt ut delarna till tunikan och skulle kolla på älsklingsfrös blogg för att få de värdefulla tipsen, men bloggen verkar inte vara aktiv, eller är det jag som är en teknisk katastrof när det gäller datorer?
    Mvh
    Stina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.