ZozoSuit Zozo dräkten

Jag snubblade över denna innovation vid lite scrollande på Instagram. Många sömmerskor skaffar ZozoSuit för att mäta sina kroppsmått.  Visst kan man ju ta dem själv med ett måttband, men det är ju inte lika kul!

Dräkten är egentligen inte till för att vi sömmerskor ska känna oss lite hi-tech, utan är en innovation för att kunna beställa måttanpassade kläder hos företaget Zozotown. Dräkten är i en sliskig trikå med en massa vita prickar med olika prickmönster.  Man ställer sig där det är ljust och snurrar långsamt runt framför mobilen. Appen säger till exakt hur man ska göra för att måtten ska kunna registreras. Jag behövde dock en medhjälpare som höll i telefonen, för det lilla papperstället man fick med fungerade mindre bra med min telefon. Resultatet blir en 3D modell av dig själv med angivna mått.

Det är ungefär i den här positionen man ska stå när man fotas i appen.

Det som är så imponerande, förutom bakomliggande teknik, är logistiken och produktionen kring detta. Man kan få ett par måttanpassade jeans för 59 euro och skjorta/blus 49 euro på två veckor, dvs inte mycket dyrare än hos de svenska ledande kedjorna. Klädmärket Zozo ligger under ZozoTown, som är Japans ledande e-commerce företag.  Det är inte konstigt att klädmärket är marknadsledande i Japan och är på frammarsch även i Europa.

Vad kostar dräkten? INGENTING!!! Här i Sverige måste vi dock betala frakt. Jag betalade 50 kr och frakten tog fyra dagar och levererades hem i brevlådan. Det är inget köptvång efter att man fått hem sin Zozo Suit och man kan köra mätningarna hur många gånger man vill. 50 spänn är det lätt värt för att kuta runt i huset och känna sig som en prickig ninja!

Här beställer du din Zozo Suit https://zozo.com/se/en

Zozo Suit i sig har blivit lite av ett viralt fenomen i sociala medier. Folk tar bilder på sig själva i Zozo dräkten i olika miljöer, och som vanligt blir det väldigt tillskruvat. Så himla smart att de skickar ut dräkterna gratis. Även om inte alla utskickade dräkter kanske leder till ett köpt plagg, så blir det definitivt en snackis. Gratis marknadsföring för Zozo!!! Produktionskostnaderna för dräkterna täcks säkerligen för av vinsten från de sålda plaggen. Kolla in hashtaggen #zozosuit på instagram och facebook.

Revolutionerande att slopa storlekar och beställa plagg efter sina egna mått. Att kunna kombinera serieproduktion med den här typen av kundanpassning inom klädkonfektion är så nytänkande. De måste ha automatgenererade mönsterdelar som per automatik anpassas efter varandra. Ni som syr vet att en måttändring kan innebära måttanpassning av flera olika mönsterdelar.  För hand går inte detta i en handvändning och denna typ av automatisering skulle man gärna vilja vet mer om.

Hur blev måtten då? Jag tycker det stämde väldigt bra. Nu fick jag många mått serverade som jag normalt inte brukar mäta. Man får också en 3D modell av sig själv, vilket i sig också ger en liten aha-upplevelse. Lite som att se sig själv på bild efter att ha blivit fotad i smyg…är jag så där tjock (?). Jag är helt säker på att Zozo-appen adderar 10 kilo faktiskt, men konstigt nog så är som jag ser ut.

Zozo appen är skoningslös!

Om man inte har nytta av att beställa måttanpassade plagg eller använda sina mått, så har man iaf en ganska läcker svart ninja-pyjamas!

5 reaktioner på ”ZozoSuit Zozo dräkten”

  1. Pingback: Zozosuit problem

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.