Zozosuit problem

Efter mitt tidigare inlägg av Zozosuit och publiceringar i svenska Facebook grupper har många beställt hem dräkten. En del verkar dock ha svårt att få till stämmande mått. Jag hade själv inte dessa problem, men har man det så tycker jag man ska prova följande:

  • Fota framför en enfärgad bakgrund.
  • Fota i bra ljus.
  • Var noga med att ha prickarna i horisontella linjer över kroppen.
  • Stå med glipa mellan armar/kropp och lår/lår (Ja, vissa gånger krävs det väldigt bredbent position)
  • Dräkten måste vara slät och inte ha veck.
  • Slopa det dåliga kartongstativet och be en medhjälpare hålla kameran i höjd med din höft istället.

Det man bör komma ihåg är att det är prickarna som ger information till appen om måtten. Den mäter avståndet mellan prickarna och ett diametermått översätts till en omkrets från 12 olika vinklar, dvs 12 möjliga felkällor till mätfel. Sjunker prickarna in en bit på kroppen så slår det x6 på omkretsen.

Ex: 1 mm försänkning på vardera sida om en arm, ger 2 mm kortare diameter, vilket ger 6 mm mindre omkrets.

Mellan de mätande prickarna interpoleras linjer för att göra en 3D-modell. Appen gissar alltså vad som händer mellan mätpunkterna.  För att kontrollmäta om appen mätt fel, så ska du alltså mäta där du har prickar på kroppen. Följ samma horisontella prickrad runt med måttbandet på samma ställe som de gula linjerna visar på din 3D-modell.

Jag fick mina mått att stämma ganska precis på byst, övre midja och lår. Däremot så var ena armen 2 cm bredare. Kanske att dräkten var lite neddragen på denna arm och därmed tog ett mått som var närmare armbågen? För inte går jag ut och ser ut som en hummer och 2 cm skillnad borde ha märkts i kläder.

Zozosuit mäter inte det sedvanliga midjemåttet, dvs där din kropp vanligtvis är som smalast och/eller veckar sig när du böjer dig åt sidan. Den mäter en bit under BH:n och längre ner. Förmodligen är dessa mått viktigare information för beställning av deras kläder. Dessutom (i alla fall på mig) åker resårbandet från byxorna in ett par centimeter i midjan, vilket skulle ge missvisande mätresultat ändå.

I den här nyhetsartikeln säger de att Zozotown ska sluta skicka ut den är dräkten. Från och med mars så ska det endast gå att beställa deras kläder med hjälp av sin längd och vikt. Verkar inte det urbotligt korkat? Även om dräkten kostar företaget mycket pengar att skicka ut, så frångår ju detta hela konceptet. Det hade varit smartare att ta en mindre slant för dräkten i så fall. Hoppas de kommer på bättre tankar. Om det stämmer i artikeln, så verkar det som man får skynda sig att beställa hem och mäta sig. För om dräkten slopas, så kanske mätfunktionen i appen också stängs ned.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-31/zozo-ditches-body-measuring-suit-saying-it-s-no-longer-needed

Det kanske verkar som jag försöker förespråka dräkten på något sätt. Riktigt så är det inte. Jag ser det mest som en rolig sak och tycker det är häftigt att tekniken går framåt.

Här är en av många som testar kläder beställda via dräktens mått. Många andra som visar sig vara missnöjda.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.